2D: Danny Foolen

2D: Danny Foolen

De tentoonstelling ‘2D’ in ACEC, die plaats had moeten vinden van 2 maart tot 13 april, is nu niet te bezoeken in verband met de bestrijding van COVID-19. Danny Foolen (Eindhoven, 1985) is een van de deelnemers. Hij woont en werkt in Twello. Jasper van der Graaf (artistiek leider ACEC) sprak met hem.

Je doet in ACEC mee met de groepstentoonstelling ‘2D’, samengesteld door Art van Triest. Je werk lijkt te zinspelen op architectuur. Wat is jouw connectie daarmee?

“Architectuur en schaal zijn twee middelen die ik erg graag gebruik. Mijn werk zie ik als een onderzoek naar het idee van ruimte. Een zoektocht naar het punt waar ruimte begint en waar ruimte eindigt. Naar afwezigheid en leegte. Die dingen hebben geen materie, maar je kunt wel zichtbaar maken. Maquettes zijn daarin voor mij ruimtelijke ideeën en ik denk dat architectuur je helpt met het verplaatsen in het werk.”

De architectuur is een mooi veld. Waarom koos je voor het kunstenaarschap en niet voor een ander creatief beroep?

“Toen ik voor de kunstacademie koos, zat ik op een grafische school. Ik wilde daarvoor namelijk iets met tekenen doen. Al vrij snel vond ik de opdrachten te eentonig en raakte ik gefrustreerd van al dat wachten op computers. Ik wilde iets anders, iets waarin ik zo vrij mogelijk kon zijn en weer met mijn handen kon werken. Fine art op de kunstacademie was in mijn ogen toen de enige optie.”

Waar ben je uiteindelijk afgestudeerd?

“In 2011 studeerde ik af aan Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, de HKU.”

We beleven nu de gevolgen van de maatregelen rond COVID-19. Wat doet dat met jouw beroepspraktijk en hoe ga je daarmee om?

“Eerlijk gezegd verandert er op dit moment niet bijster veel voor mij. Het werk dat ik heb naast het kunstenaarschap is op dit moment gesloten, die tijd ben ik thuis met mijn kinderen. Sinds kort heb ik ook een atelier aan huis. Ik ben vooral bezig met het daar helemaal naar mijn hand te zetten.”

Zou je het liefst fulltime kunstenaar zijn?

“Fulltime met kunst bezig zijn zou ik heel graag willen, maar die optie is er op dit moment nog niet voor mij. Een parttimebaan naast de kunst geeft mij nu de meeste stabiliteit. Die stabiliteit, mij niet druk hoeven maken om bijvoorbeeld geld, is belangrijk voor mij om kunst te kunnen maken. Natuurlijk zou ik, als geld geen rol speelde, het liefst in mijn atelier zijn.”

Wat is jouw droom als kunstenaar?

“Goed werk maken is iets wat ik altijd nastreef. Uiteindelijk hoop ik dat dingen vanzelf gaan, dat ik kan maken wat ik wil, dat dat werk gewaardeerd wordt en dat geld geen rol speelt. Een groot atelier en een eigen expositieruimte zouden ook leuk zijn.”

Wat vind je zelf van de groepstentoonstelling ‘2D’ in ACEC? 

“Groepsexposities zoals deze vind ik verfrissend, een fijne laagdrempelige samenstelling waarin veel mogelijkheden zitten. Het levert verrassende combinaties op, zonder dat het elkaar in de weg zit.”

Tekst: Jasper van der Graaf