GRID 2012 Apeldoorn Fotostad/Projectgroep Suburbia

GRID 2012 Apeldoorn Fotostad/Projectgroep Suburbia

Datum
18 mei t/m 30 jun 2012
Soort
Apeldoornse Tentoonstelling

 

Wat is en doet Apeldoorn Fotostad?

Apeldoorn Fotostad (AFs, ook wel de Apeldoornse fotografiebiënnale genoemd) is een parallelprogramma van GRID 2012. GRID Apeldoorn maakt hier deel van uit. Het is de vijfde internationale fotobiënnale van stichting Amsterdam Photo.

GRID 2012 is onder andere bedoeld om de Noordvleugel van de Randstad, met Apeldoorn als oostelijke grens, te profileren. Diverse fotografen zullen op hun manier vorm geven aan deze metropool.

Zo gaat Apeldoorn met GRID Amsterdam tenminste vier internationale tentoonstellingen maken. Apeldoorn Fotostad is een lokaal en provinciaal programma met zowel amateurs als professionals. Het thema is: de Buitenstad. Binnen dit thema worden diverse fotoprojecten uitgevoerd. Een daarvan is het project Suburbia.

GRID 2012 (Stichting Amsterdam Photo) en Apeldoorn Fotostad vormen samen de Apeldoornse fotobiennale 2012. Voor GRID is het de vijfde editie, voor Apeldoorn Fotostad de eerste! GRID strekt zich voor het eerst uit over de hele zgn. Noordvleugel van deRandstad, dat wil zeggen tot aan de Ijssel. Apeldoorn toont zeven internationale tentoonstellingen in het voormalige ROC-gebouw aan de Molenstraat. Daar is ook het grootste deel van de plaatselijke en regionale tentoonstellingen te zien. Ook de culturele instellingen doen mee. In de openbare ruimte zijn de Fotogoot en Grote Apeldoorners te zien, grote en heel erg grote foto’s in de buitenlucht! Suburbia (zie hieronder) is de bijdrage van ACECgebouw.

Foto Ivonne Zijp

Het project Suburbia is te zien in ACEC

In het kader van Suburbia gaat een zevental Apeldoornse en Gelderse amateur en professionele fotografen en kunstenaars op zoek naar ‘de buitenstad’. Wat is stedelijk buiten wonen? Waarom trekken mensen vanuit de stad naar een suburb? Is het de rust, de ruimte en de veiligheid? Een aantal kunstenaars gebruikt foto’s als basis voor een bewerking. Deze vindt plaats vanuit een persoonlijke interpretatie. De verschillende werkmethoden zorgen voor een gevarieerde tentoonstelling
Projectvisie
De kracht van dit fotoproject is dat een ieder, vanuit zijn/haar eigen stijl en achtergrond, op zoek gaat naar de identiteit van Suburbia:

. de zoektocht naar de oorsprong als buitenstad; een plek met rust en ruimte

. de verbinding met een ‘Big City’; als voorstad

. als buitenwijk van de grote stad; een woonwijk.

Deze zoektocht vindt plaats in Apeldoorn en haar partnersteden Sutton (voorstad van Londen), Wilmersdorf (voorstad van Berlijn), Gladsaxe (voorstad van Kopenhagen), Gagny (voorstad van Parijs) en Minden.

De fotografen gaan op zoek naar de kenmerken, de onderlinge verschillen, de verschillen tussen de voor- en hoofdstad, de toekomst, de geschiedenis et cetera. Zo geven zij een breed beeld van de identiteit van suburbia.
Alle partnersteden krijgen een plek in de expositie ‘Suburbia’ in het ACEC-gebouw te Apeldoorn. Daar kan de bezoeker meegaan op de zoektocht naar de identiteit van Suburbs. Of dé identiteit gevonden wordt is de vraag, als deze überhaupt bestaat?! Het antwoord op de vraag of dé identiteit bestaat wordt daarom ook aan de bezoeker overgelaten.

De fotografen/kunstenaars zijn:

Marion van Delst, Adrian Faes, Eelco Koppelaar, Erik Kroes, Katharina Pöhlmann, Birgit Stigter en Ivonne Zijp.

Links:

www.gridphotofestival.com
www.fotobiennale.nl

Foto Ivonne Zijp